Alberts Jodis
mārketings, reklāma, PR
Vai efektivitāte nav reklāmas aģentūras pamatvērtība?
Pievienots 2009 gada 12. februārī | 4 komentāri
Drukāt
Šodien kādā interneta vietnē ir uzsākta diskusija par to, cik izdevīgi un lietderīgi reklāmas aģentūrām ir veidot sadarbību ar klientiem, kad par mārketinga kampaņām samaksa ir proporcionāla aktivitāšu radītajiem rezultātiem. Tātad klientam jāmaksā ir tikai tad, ja kampaņa nes reālu peļņu.

Par jautājumu izteicās vairāki kolēģi – reklāmas aģentūru pārstāvji. Tā, piemēram, Žanete Lūse uzskata, ka “aģentūra var radīt fantastisku reklāmas kampaņu un likt mērķa auditorijai rīkoties – zvanīt, nākt, pirkt, un tajā pašā laikā, atnākot vai piezvanot sastapties ar drausmīgu attieksmi no klientu servisa darbinieka un visa kampaņa vējā.” Tāpat viņa norāda: “No manā rīcībā esošās informācijas diemžēl ir bijis jāsecina, ka piedāvājums maksāt atkarībā no rezultātiem ir vairāk odis pēc vēlmes ieekonomēt un uzgrūst atbildību aģentūrai par lietām, kuras tā fiziski nav spējīga ietekmēt.” Tāpat Sarmīte Zumbure atzīmē, ka ir būtiski apgrūtinājumi piemērot šādu samaksas sistēmu.

Kāds cits kolēģis - Jānis Indriksons – arī ir skeptiski noskaņots: “Neuzskatu, ka būtu pareizi diferencēt atlīdzības lielumu atkarībā no sniegtā pakalpojuma veiksmīga vai neveiksmīga ceļa tirgū. Aģentūras praksē nākas sastapties ar situācijām, kad klients mūsu izstrādātajā produktā uzstāj par tik daudz izmaiņu ieviešanu, ka mēs vairs nevaram garantēt veiksmīgu rezultātu. Ir bijuši gadījumi, kad klients tiek brīdināts, ka reklāma var neattaisnot liktās cerības un nesasniegt aktuālos mērķus.”

Kas, izlasot šo diskusiju, visvairāk piesaistīja manu uzmanību ir šī ļoti izteiktā nelabvēlīgā un pat nedaudz naidīgā attieksme pret aģentūras un klientu savstarpējām attiecībām. Ja reiz šiem cilvēkiem darbs ar klientiem sagādā tādas problēmas un “zobu sāpes”, rodas jautājums, vai viņi savā dzīvē atrodas īstajā vietā, vai ir izvēlējušies savam raksturam piemērotāko profesiju.

Turklāt interesanti, ka vairāki aģentūru pārstāvji tik kritiski izsakās par šo iespējas došanu uzņēmumiem, kuri, pārsvarā izmanto reklāmas un mārketinga pakalpojumus, lai celtu uzņēmuma vērtību un gūtu peļņu. Tiek norādīts uz tik daudz šķēršļiem, kāpēc šāda veida samaksas kārtība nav īstenojama, tomēr mēs savā darbā tieši tā arī strādājam. Piedāvājam uzņēmumiem reklāmas un mārketinga pakalpojumus, samaksa par kuriem ir vistiešākajā mērā atkarīga no aktivitāšu efektivitātes un nestajiem rezultātiem. Tas aģentūrai liek daudz nopietnāk pievērsties konkrētā produkta vai pakalpojuma izpētei, precīzākai komunikācijas kanālu izvēlei, kā arī rada klientiem pārliecību, ka viņi nemaksā par “tukšu gaisu”. Esam iemanījušies pat kampaņas laikā reaģēt uz vides izmaiņām, koriģēt mārketinga ziņojumus vai kanālus, tādējādi sasniedzot mērķus. Uzņēmumi to novērtē, tāpēc neredzu pamatu augstāk minētajai citu aģentūru kolēģu skepsei.

Protams, šī pieeja iespējama tikai gadījumos, kad klients pats neveic nekādas būtiskas papildus reklāmas vai mārketinga aktivitātes, kā arī ir skaidri izmērāms realizētā produkta vai pakalpojuma apjoms, kuru uzņēmums arī godprātīgi aģentūrai uzrāda. Tomēr tie nav pārāk ierobežojoši nosacījumi, tāpēc jūtos pārsteigts par šīs šodien lasītās diskusijas radīto negatīvo noskaņu. 

Komentāri:
Herta, 15/02/2009 00:48
Ja visu maarketingu atdod agjetnuuras rokaas (piem., uznjeemumaa nav maarketinga cilveeka), tad shaada apmaksas sisteema ir taisniiga. Ja uznjeemumaa ir maarketinga departaments, tad tomeer nevar agjentuuras darbu noveerteet peec paardoshanas apjoma. Agjentuuras uzdevums ir novest pateereetaaju liidz klientam vai precei. Biezhi gadaas maarketinga lazhas, kad, piem., distribuucija slikti straadaa vai arii produkts ir sliktaas poziicijaas veikalu plauktos, vai cena noteikta neadekvaati - god. Alberta kungs, shiis lietas ietekmee paardoshanu ljoti tieshi... un taa atbildiiba tomeer ir daliita.
Karulis, 15/02/2009 01:01
Aģentūra strādā klientam. Ja klients bez korekcijām piekrīt realizēt visas ATL, BTL, TTL strateģijas, tad var prasīt atbildību, tomēr tā jau dzīvē nenotiek!!!!!!
aha, 23/02/2009 10:10
Acīmredzot kaktu kantorītim nav klientu, ka jāpleš kājas klientu priekšā cik nu prasa :) Katrs gadījums ir individuāls. Ļoti daudz kampaņu NAV iespējams adekvāti apmaksāt pēc pay-by-result, argumenti augšā jau minēti. Lielās aģentūras uz šādiem jokiem neprakstas un kaut kā visi laimīgi beigās tāpat.
Alberts, 24/02/2009 20:56
Ko mēs darīsim, ja klientam ir nauda tikai VIENAS kampaņas apmaksai un viņam nav laika eksperimentēt staigājot pa aģentūrām, izmēģināt ar katru un salīdzināt rezultātus?
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Alberts Jodis ir izveidojis un vada vienu no pazī ...
Vairāk
Reklāma