Aivars Lembergs
valsts pārvalde
Krimināllikuma grozījumu mērķis ir radīt valstī saspīlējumu starp dažādi domājošiem cilvēkiem
Pievienots 2014 gada 28. martā | 0 komentāri
Drukāt
Saeima otrajā lasījumā ir atbalstījusi grozījumus Krimināllikumā, atbilstoši kuriem, ja kāds izsaka viedokli, ka padomju armija ir bijusi nevis okupācijas, bet atbrīvotāju armija, vai attiecīgi – fašistiskās Vācijas armija ir bijusi Latvijas atbrīvotāju armija, nevis okupācijas armija, tad tādu cilvēku var notiesāt uz trim gadiem arī tad, ja viņš par to izsakās ļoti vienkārši un neprofesionāli, tā ir teikts likumā, triviāli.

Es domāju, ka lielāku muļķību izdarīt ir grūti. Neapšaubāmi, ka šāda likuma pieņemšana jau otrajā lasījumā ir vērsta uz iekšpolitiskās situācijas būtisku destabilizāciju! Daudz nopietnāku, nesalīdzināmi nopietnāku nekā 16. marta gājiens un ziedu nolikšana, un vērsts ar vienu mērķi – radīt valstī saspīlējumu starp dažādi domājošiem cilvēkiem un cilvēkiem ar dažādu vēstures notikumu izpratni, kas ir saistīti, protams, ar etnisko momentu. Bet te runa nav tikai par krieviem vai baltkrieviem, nebūt ne. Faktiski tas norāda tikai uz kolosālāko Saeimas bezatbildību.

Pilnīgi skaidrs, ka tie, kas 16. martā iet pie Brīvības pieminekļa, uzskata, ka viņi cīnījās kopā ar vācu armiju par Latvijas neatkarību, uztverot vāciešus kā atbrīvotāju armiju. Tā viņi uzskata, viņi pauž šo viedokli, t.sk. pie pieminekļa. Vai tad viņus visus saliks cietumā? 80 vai 90 gadīgos? Vai viņu bērnus? Savukārt tie, kas iet 9. maijā, vai tad viņi uzskata, ka padomju armija bija okupācijas armija? Skaidrs, ka nē! Un tos simtus, tūkstošus, kurā cietumā ieslodzīs? Salaspilī? Vai atjaunos Rīgas geto? Tā ir pilnīga bezatbildība.

Kad es runāju ar politiķiem, viņi saka, ka to likumu nepielietos, tas ir pirms vēlēšanām. Tas jau nav nopietni, ko jūs, nevajag pārspīlēt, nevienu jau cietumā neliks, šajos apstākļos tas labi izskatās. Tā man paskaidroja projekta autori, to man atstāstīja cilvēki, kas bija klāt, kad viņi aizstāvēja šo likumu, kā arī tie, kas balsoja par, jo es dažiem esmu jautājis, kāpēc viņi to dara, jo izpratne par vēsturi ir triviāla. Mums visiem ir triviāla izpratne par vēsturi. Mēs neviens nevaram uzskatīt, ka zinām vēsturi no A līdz Z. Labākajā gadījumā mēs to zinām no A līdz B.

Ja šo likumu pieņems un sāks pielietot, tad saspīlējumu, kas veidosies sabiedrībā, nevarēs novērst ne ar kādiem amerikāņu lidojumiem virs Latvijas – ar 5 vai 50 lidmašīnām. Tad nekādas nozīmes navm vai Latvijā ir 2000 vai 20 000 amerikāņu karavīru. Ko tad, šaus uz tiem, kas Rīgā 9. maijā atnāk pie Uzvaras pieminekļa? Ko darīt ar viņiem? Šaut? Cietumā? Nav taču tehniskas iespējas viņus visus pat aizvest. Stadionā salikt? Rīgā arī ar tiem stadioniem ir kā ir… bet Ventspils stadionā es neļaušu, jo uzskatu, ka tā ir pilnīga muļķība! Un tie, kas bija Buhenvaldē vai Osvencimā, un padomju armija viņus atbrīvoja, ko viņi uzskatīs par padomju armiju? Ka tā bija okupācijas armija? Ka nevajadzēja to darīt? Un kas atbrīvoja Salaspils ieslodzītos? Padomju armija! Tie cilvēki, kā viņi uzskatīs, ka viņus nevajadzēja atbrīvot un vajadzēja tur turēt?


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētājs
Reklāma