Aivars Lembergs
valsts pārvalde
Realitāte vai propaganda par ekonomisko situāciju Latvijā?
Pievienots 2010 gada 2. jūlijā | 1 komentārs
Drukāt
Aizvien biežāk lasām un dzirdam, ka Latvija jau drīz būs pārvarējusi ekonomisko krīzi un tās radītās sekas. Manuprāt, informāciju par kopējo situāciju valstī sabiedrība iegūst no valdības, kuras interesēs vienmēr ir parādīt situāciju labāku, nekā tā patiesībā ir.

Objektīvam situācijas izvērtējumam pietrūkst kompetentas un visaptverošas analīzes, kuru fragmentāri un atsevišķos ekonomiskās analīzes segmentos dažreiz izsaka eksperti.

Konkrēts faktoloģisks apstiprinājums tam ir iekšzemes kopprodukta kritums par 6%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada. Tas liecina, ka valdības proponētajam optimismam par ekonomiskās situācijas uzlabošanos ir visai vājš pamats.

To netieši apstiprina arī kritiski zemie «DnB NORD Latvijas barometra» respondentu vērtējumi par materiālo situāciju ģimenē, kuru katrs cilvēks spēj novērtēt pēc reālā stāvokļa un salīdzinājuma ar citiem laika periodiem. Turklāt 74% Latvijas iedzīvotāju nesaskata iespējas atrast darbu Latvijā.

Savukārt iepazīstoties ar «DnB NORD Latvijas barometra» rezultātiem par novadu reformu, vēlos atzīmēt, ka biju viens no tiem nedaudzajiem Latvijas politiķiem, kuri asi kritizēja iecerēto  reformu vēl pirms tās īstenošanas. Manuprāt, tā bija novēlota un sasteigta, jo starp daudzajām reformas procesā iesaistītajām institūcijām (ministrijas, valsts pārvaldes iestādes, pašvaldības u.c.) nebija un vēl joprojām nav vienotas izpratnes par tās mērķiem, būtību un sasniedzamajiem rezultātiem, līdz ar to nav arī vienotas pieejas tās realizācijai.

Reforma ir īstenota, bet kāds ir tās rezultatīvais ieguvums iedzīvotājiem un valstij kopumā? Tas, ka iedzīvotāji novadu reformu vairākos aspektos novērtējuši tik negatīvi, manuprāt, ir absolūti objektīvs un pamatots vērtējums.

Mans priekšlikums bija neatteikties no toreizējā pašvaldību dalījuma republikas pilsētās un rajonos, savukārt pagastu pašvaldības transformēt par pakalpojuma centriem, katrai rajona pašvaldībai ļaujot patstāvīgi lemt par to atrašanās vietu, pakalpojuma veidiem, darbības saturu, administratīvo kapacitāti un arī optimizēšanas ietvaru.

Pievienojos «DnB NORD Latvijas barometra» respondentu viedoklim, ka novadu reforma bija nepārdomāta (32%) un lieka naudas izšķiešana (41%). Manuprāt, arī arguments, ka tā bija slikti izskaidrota, neattaisno reformas neveiksmi, jo nevar jau sliktu piedāvājumu vērst par labu tikai ar propagandu vien.


Komentāri:
Awolfs, 15/07/2010 18:47
Nu rumāņiem šeit atrodas darbs :)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētājs
Reklāma