Ainārs Šlesers
politika
Atklātā vēstule Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim
Pievienots 2010 gada 21. jūlijā | 1 komentārs
Drukāt
Pirms gada Rīgas dome par vienu no savas darbības galvenajām prioritātēm pasludināja tūrisma nozari. Šajā valstij tik grūtajā laikā mēs izšķīrāmies pasīvi negaidīt ekonomiskās krīzes beigas, bet nolēmām rīkoties aktīvi. Rīgas dome pieņēma lēmumu investēt līdzekļus galvaspilsētas atpazīstamības veicināšanai ārvalstīs. Tika radīts zīmols „LIVE RĪGA”, un jau ir notikušas vairākas reklāmas kampaņas sākotnēji septiņās, bet patlaban jau vienpadsmit valstīs. Mūsu rīcība ir pilnībā attaisnojusies un izrādījusies pareiza – tūristu skaits Rīgā šogad pieaudzis par 20%, bet pārējā valstī tikai par 3%. Pēc nozares veiktajiem aprēķiniem, šāds straujš tūristu skaita pieaugums Rīgā radījis 5000 jaunu darbavietu.

Būtiski pieaudzis tūristu skaits arī no NVS valstīm. Jaunākie dati liecina, ka nacionālās aviokompānijas „airBaltic” jūnijā pārvadāto pasažieru skaits no Krievijas, piemēram, pieaudzis par 72%. Taču mēs esam saskārušies ar nepatīkamu problēmu – Latvijas vīzas. Diemžēl valdības taupības politika šoreiz izspēlējusi ļaunu joku un ir noplicinājusi ārlietu dienestu tik ļoti, ka, piemēram, pie vēstniecības Maskavā cilvēkiem vīzas jāgaida vairākas dienas. Un tas ir laikā, kad vīzu izsniegšana ir ienesīga, – šā gada pirmajā pusgadā par šo pakalpojumu Ārlietu ministrija nopelnījusi 1,365 miljonus latu, tostarp Maskavā izsniegto vīzu skaits pieaudzis par 15%.

Dombrovska kungs, rīkosimies valstiski! Valdība taču vienmēr steigusi palīgā, piemēram, lauksaimniekiem, kad viņus piemeklējusi kāda ārkārtas situācija. Tiekoties ar tūrisma nozares pārstāvjiem un ārlietu ministru Aivi Roni, esam kopīgi secinājuši, ka tagad ārkārtas situācija ir ārlietu dienestā. Katru dienu garām valsts kasei aiziet prāvi līdzekļi, kurus mēs neiekasējam, jo cilvēkiem apnīk šajā svelmē karsēties pie mūsu vēstniecībām. Viņi atmet ar roku un dodas uz citu valstu diplomātiskajām pārstāvniecībām. Bez valdības tūlītēja finansiāla atbalsta Ārlietu ministrijai šajā situācijā neiztikt. Tā nebūs zemē nomesta nauda, katrs ieguldītais lats atmaksāsies ar uzviju – jo vairāk izsniegto vīzu, jo lielāki ienākumi Ārlietu ministrijai un valsts budžetam; jo vairāk tūristu, jo lielāki ienākumi pilsētai un valstij.

Tādējādi arī valdība varētu dot savu ieguldījumu tūrisma nozares un valsts ekonomikas atveseļošanas veicināšanā. Mēs būtu pateicīgi, ja Jūs atrisinātu šo ārkārtas situāciju ārlietu dienestā, kas dotu lielākus ienākumus valstij un jaunas darbavietas Latvijai!


Komentāri:
rips, 22/07/2010 12:32
"Mūsu rīcība ir pilnībā attaisnojusies un izrādījusies pareiza – tūristu skaits Rīgā šogad pieaudzis par 20%, bet pārējā valstī tikai par 3%. Pēc nozares veiktajiem aprēķiniem, šāds straujš tūristu skaita pieaugums Rīgā radījis 5000 jaunu darbavietu." Tie 20% ir pret pagājušo gadu, kad pasaulē bija pārākā krīze? Un kāda tā statistika izskatītos pret 2007. gadu? Vajag korekti prezentēt datus, citādāk izklausās pēc mahinēšanas ar cipariem. Ja salīdzina šī brīža situāciju ar to bedri, kas bija pagājušajā gadā, iespējams skaitļi var izskatīties satriecoši. Bet kaut kā liekas, ka tirgus "neredzamā roka" šeit ir nospēlējusi lielāku lomu nekā buldozers, un šleserts ir maziņš rupucis ar tādu pašu rupuču pielūdzēju baru.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Partijas LPP/LC priekšsēdētājs, Rīgas vicemē ...
Vairāk
Reklāma