Ainārs Šlesers
politika
Ryanair lēmums veidot bāzi Kauņas lidostā ir kauna traips Latvijas valdībai
Pievienots 2010 gada 9. februārī | 4 komentāri
Drukāt
Šodien „Ryanair” paziņoja par plāniem izvietot lidmašīnu apkalpošanas bāzi Kauņas lidostā. 140 miljonu (!) dolāru investīcijas! Vismaz 1000 jaunu darbavietu. Ap 120 lidojumu nedēļā. Šis ir kliedzošs pierādījums pašreizējās Latvijas valdības un Konkurences padomes tuvredzībai un ekonomiskajam analfabētismam. Vēl vairāk – es to sauktu par klaji noziedzīgu kaitniecību Latvijas valsts interesēm.

Kad es biju satiksmes ministrs, lidosta „Rīga” piedzīvoja strauju uzplaukumu un kļuva par lielāko reģionā, dažu gadu laikā kāpinot apjomus gandrīz piecas reizes. Viens no stratēģijas stūrakmeņiem bija aviokompānijām piešķirtās apjoma atlaides. Jo vairāk pasažieru lidsabiedrība pārvadā, jo lielākas atlaides. Viena no šādām sabiedrībām bija „Ryanair”. Ar tās vadītāju Maiklu O’Līriju (Michael O’Leary) es vairākkārtīgu pārrunu rezultātā jau biju panācis principiālu vienošanos par bāzes izveidi Latvijā.

Kas notika? Konkurences padome izmisīgi cīnījās, lai šīs atlaides tiktu atceltas. Drīz pēc tam, kad atstāju satiksmes ministra amatu, Valda Dombrovska valdība atlaides arī atcēla.

Redzot Latvijas rīcību, lietuvieši uzgavilēja un burtiski nākamajā dienā identiskas apjoma atlaides ieviesa savās lidostās. Ar savas valdības atbalstu un Lietuvas Konkurences padomei neiebilstot!

Un tas viss laikā, kad Latvijā plosās bezdarbs, kad Latvijas budžetā un ekonomikā trūkst naudas, kad mums vajadzētu cīnīties par ikvienu darbavietu, par ikvienu investīcijās piesaistīto latu. Man jājautā – vai Latvijas valdībā kāds vispār ar galvu vēl domā? Vai kāds tur vispār vēl ir spējīgs uz jebkādu aktīvu rīcību, izņemot Šlesera lamāšanu?

Vissliktākais, ka šis nav atsevišķs gadījums. Tā ir sistēma – destruktīva, neproduktīva, „labāk nedarīt nekā darīt” sistēma. Līdzīgā kārtā tika apturēts lidostas „Rīga” paplašināšanas projekts. Noraidītas investīcijas pusmiljarda eiro (!) apmērā. Tikai tādēļ, ka tas esot bijis „Šlesera projekts”. Pasaulē cienīti investori, to vidū „Goldman Sachs”, aizgāja no Latvijas ar viedokli par neuzticamu, neprognozējamu, bērnišķīgu politekonomisko vidi. Tādu piemēru ir simtiem.

Ar saviem lēmumiem un nodokļu politiku pašreizējā Latvijas valdība un Konkurences padome ir nešaubīgi apliecinājušas sevi kā kvēlus Lietuvas patriotus.

Lietuva viņiem droši var piešķirt savas valsts augstākos apbalvojumus. Savukārt Latvijā viņi būtu jātiesā un jāliek cietumā par kaitniecību valsts interesēm sevišķi lielā apmērā.

Komentāri:
dongs, 11/02/2010 10:46
Te nu man būs jāpiekrīt Šlesera kungam. Latvijā vispār ir ļoti īpatnēja attieksme pret investoriem. Varbūt mazāk, bet tas pats nesenais gadījums, kad krievu investori nopirka zemi Skrundā un Skrundas domas priekšsēdētāja cer, ka viņi tur neveidos cūku fermu! Tā katru reizi, kad Latvijā kāds grib uzsākt savu darbību, visi cer, ka viņš tomēr darīs to, ko mēs gribam, nevis to, kāpēc viņš šeit ir atnācis (un pat ja tā nav cūku ferma)... Man būtu pilnīgi vienalga ko un kā tur dara, ka tik rodas darba vietas un notiek vismaz kaut kāda virzība uz attīstības ceļa...
Viesiic, 13/02/2010 16:55
Bljin, luuk šo es gan nevaru saprast, tu cilveeks njemies un dari, ciinies taa lai visiem buutu labaak, runaa ar nopietniem viiriem, kas ir vieni no lielaakajiem uz visas planeetas savaa nozaree,uzaicini un shie ir gatavi ieguuldiit patieshaam apjomiigus naudas liiidzekljus muusu mazajaa zemiitee, bet paiet kaads laiks un kaut kaads paariits vieteejie tirlinji visu izjauc, riktiigi latvieshu garaa!!! Taa var dariit ja esi vai nu ljoti bagaaats vai pavisam dumjsh!!!! Un taa kaa bagaati neesam, tad atliek vieniigi otrs variants!!! |Un taa arii visi seedeesim vienaa lielaa bedree kopaa ar muusu jaukajiem ministriem, kas visu meegjina tik nogriezt!!!
Mazais, 15/02/2010 07:34
Daudzas gāzi grīdā spiedēja darbības tracina... bet kas attiecas uz „Ryanair” bāzi, tad bija jāizdara viss iespējamais un arī neiespējamais, lai viņi šeit būtu un pie kājas, kas ir tiešie lielākie ieguvēji no tā....
lilita, 01/08/2011 16:30
Visur kur Slesers ministresanas laika pielicis savu lielo kepu,viens aiz otra bankrote . Tapat ka ar lidostu,vina jajamzirdzins! Bet ieguvejs palika s l e s e r a lielais draugs bertolds fliks.Un atkal televizora solijumi, solijumi. Nu paliec ainar ar savu biznesu divata,neblamejies,jo pratina tev par maz,kad tu runa ,tad iespaids ,ka tu esi zombets, vienu un to pasu rinki apkart mal un mal ! Krieviem ir labs teiciens ПУСТИ КОЗЛА В ОГОРОД u.t.t.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Partijas LPP/LC priekšsēdētājs, Rīgas vicemē ...
Vairāk
Reklāma