25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Biznesa pakalpojumi » Vēlas novērst nodokļu karu starp ES valstīm
Vēlas novērst nodokļu karu starp ES valstīm
Autors: bizness.lv / 4. marts 2015, 21:54
Pamatojoties uz izskanējušo informāciju, ka dažas ES valstis piešķir nodokļu atvieglojumus lielajiem starptautiskajiem uzņēmumiem, Eiropas Komisija ir uzsākusi izmeklēšanu visās 28 ES valstīs. 

Arī Eiropas Parlaments ir uzsācis neatkarīgu izmeklēšanu, izveidojot īpašu komiteju nodokļu nolēmumu jautājumos. Mēs tikāmies ar komitejas priekšsēdētāju Alanu Lamasūru (EPP, Francija), lai uzzinātu vairāk par problēmām nodokļu jomā.

Kā jūs vienkāršos vārdos izskaidrotu atšķirību starp nodokļu nolēmumu, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un krāpšanu nodokļu jomā?

Nodokļu nolēmums attiecas uz situāciju, kurā iesaistīts viens konkrēts uzņēmums vai persona. Tā ir likumīga procedūra, kas nodrošina ikvienam nodokļu maksātājam juridisko noteiktību un pārredzamību.

Krāpšana nodokļu jomā ietver apzinātu likumu apiešanu, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Pretstatā krāpšanai optimizācija ir likumīga, taču var tikt uzskatīta par nelikumīgu, ja tiek pieradīts, ka likumīgi līdzekļi - nodokļu jomu regulējošie tiesību akti - tiek izmantoti, lai izvairītos no nodokļiem. To var uzskatīt par savu tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, taču nodokļu iestādēm to ir ļoti grūti pierādīt.

Visbeidzot, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas var ietvert gan optimizāciju, gan krāpšanu. Šīs prakses pierādīšana ir ļoti sarežģīta un ir nepieciešams ļoti rūpīgs nodokļu iestāžu darbs.

Kā Jūs komentētu to, ka daudzi iedzīvotāji uzskata, ka starptautiskie uzņēmumi saņem nodokļu atvieglojumus, kamēr viņiem “jāsavelk jostas” valsts finansējuma samazināšanas dēļ?

Konkurence nodokļu jomā ir veselīga, ja tā saglabā ekonomikas dinamismu un uzlabo uzņēmumu konkurētspēju, kas eiropiešiem nodrošina labākās preces un pakalpojumus par zemāku cenu.

Taču šī konkurence kļūs neveselīga, kad tās dēļ sākas nodokļu kari starp Eiropas Savienības valstīm un vienotā tirgus sadrumstalošana. Tas nav pieņemams.

Parlamenta uzdevums ir izvirzīt priekšlikumus, lai veicinātu pārredzamību un godīgu attieksmi. Drīz mēs sāksim darbu pie konkrētiem priekšlikumiem.

Ko mēs varam sagaidīt no šīs komitejas, ņemot vērā faktu, ka jebkādām izmaiņām nodokļu noteikumos jāsaņem vienprātīgs visu 28 ES valstu atbalsts?

Komitejas mandāts ir īss un tās pienākums ir panākt rezultātus. Sešu mēnešu laikā mums jānāk klajā ar konkrētiem priekšlikumiem administratīvās sadarbības stiprināšanai starp nodokļu iestādēm un jāstrādā pie ambiciozākām vienošanām par pārskatāmības palielināšanu ar pasaules reģioniem, kuros valda necaurredzamība un bezrūpība.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats