19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Biznesa pakalpojumi » Latvijas pastā briest vadības maiņa
Latvijas pastā briest vadības maiņa
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 22. janvāris 2015, 10:48
Uz Valsts kontroles pēcrevīzijas fona atsākusies Latvijas pasta krēslu, ietekmju un labumu dalīšana. Uzņēmumā izveidojies iekšējs konflikts, jo daļa darbinieku nav mierā ar vadības darba stilu. Viens valdes loceklis – Aigars Vītols amatu atstājis pirms mēneša, Egonam Strazdiņam pilnvaru termiņš beidzās aizvakar, taču tai pašā dienā ārkārtas akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums par viņa atkārtotu iecelšanu valdē. Citādi ar pāri palikušajiem – Arni Gulbi un Arni Salnāju – būtu par maz, lai valdei būtu kvorums.


Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzņēmuma problēmām acīmredzot ir pievērsies, arī būdams Briselē, taču nevēlas tās publiski iztirzāt. Atbildes uz NRA.lv jautājumiem tika apsolītas un pat sagatavotas, tomēr pēdējā brīdī viedokli paust uzticēts formālajam Latvijas pasta akcionāram – ministrijas Sakaru departamenta direktoram Edmundam Beļskim. Attiecīgi viņš arī pavēstīja, ka valdes rīcībspēja tagad ir nodrošināta.

Nelāgas prakses piemēri

Tomēr noprotams, ka iekšēju problēmu pastā ir gana daudz. Neapmierināto darbinieku skatījumā centrālā ir valdes priekšsēdētāja Arņa Salnāja uzvedība. Viņi rūpīgi reģistrējuši dažādas darbības uzņēmuma vadībā, kas, viņuprāt, nav pareizas. Piemēram, maiņas paklājus pastam nodrošina uzņēmums Berendsen Tekstila Serviss, kurā valdes loceklis ir Arņa Salnāja radinieks Gints Salnājs. Juridiskie pakalpojumi neveiksmīgajai tiesvedībai ar Konkurences padomi pirkti no Deboras Pāvilas, ar ko pasta priekšnieks savulaik kopā strādājis advokātu birojā Sorainen. Un vispār valde esot iecienījusi dažādu konsultantu pakalpojumus. 12 000 eiro – uzņēmumam BSM konsultanti par stratēģiskās attīstības plānu. Konsultantam celtniecības firmu izvēlē un remontu projektētājam pasta nodaļās Jurēvičs un partneri – 11 000 eiro. Komercvadības departamenta funkcijas izvērtēja nevis valde, bet uzņēmums Open mind management. Departaments sadalīts uz pusēm, un bonusā koučings. Kopā 17 000 eiro. Pēdējā pusotra gada laikā darbu pastā esot pametuši daudzi vadoši darbinieki – izmesti vai aizgājuši paši pie konkurentiem, līdzi paņemot arī klientus. Pastam, kas tikai nesen izķepurojies no smagas finanšu krīzes, tas draudot ar recesiju, norāda NRA avoti.

Revidenti gatavo ziņojumu

Vai avīzei piespēlētajos faktos par Latvijas pasta vadīšanas tradīcijām ir arī kādi pārkāpumi, atbilde būs jāmeklē Valsts kontroles atzinumā. Tas būšot gatavs pēc pāris nedēļām, informē kontroles pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja. Šī gan ir tā dēvētā pēcrevīzija, kurā tiek pārbaudīta iepriekšējā revīzijā Valsts kontroles sniegto ieteikumu ieviešana dzīvē. Parasti atkārtotajās pārbaudēs nekādi jauni diži skandāli neuzpeld. Šī reize var būt citāda.

Iepriekš revīzija Latvijas pastā notika par laika posmu no 01.01.2010. līdz 30.06.2012 datumam – Satiksmes ministrijas darbības izvērtējums, pārvaldot VAS Latvijas pasts, un VAS Latvijas pasts darbības atbilstības normatīvo aktu prasībām un efektivitātes izvērtējums. Arī toreiz atzinums tika adresēts satiksmes ministram Anrijam Matīsam un nebija diez ko komplimentējošs. «Revidējamajā laika posmā tika konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi un nesaimnieciskas rīcības gadījumi, kas ir veicinājuši biznesa plāna neizpildi,» teikts atzinumā, un kā viens no iemesliem un vienlaikus piemēriem minēta nepārtrauktā valdes mainīšana – revidējamajā laika posmā četru Latvijas pasta valdes locekļu amatus ieņēma 11 amatpersonas. To iecelšanu «ietekmēja politiski lēmumi, nepiemērojot atlases kritērijus atbilstoši katra valdes locekļa pienākumu specifikai un apjomam, un ierobežojot iespējas izsekot lēmumu pamatotībai par valdes locekļu amata kandidātu piemērotību darbam».

Akcionārs analizēs konstatējumus

Valdes maiņas turpinājušās arī pēc revīzijas. Iepriekšējo valdes priekšsēdētāju – darbinieku vidū mīlēto un cienīto Māri Kleinbergu pārpirka vācu kompānija Schenker Latvija, un tad viņa vietu 2013. gada pavasarī ieņēma Arnis Salnājs, kam ir spēcīga aizmugure Vienotībā.

Savukārt pēdējais aizgājējs ir Aigars Vītols. Viņš pats par iemesliem un apstākļiem runāt nevēlas, saskaņā ar oficiālo informāciju tas noticis, «pusēm vienojoties». Taču noprotams, ka valdē izveidojušās domstarpības.

Pagaidām gan pastā viss rit pa vecam. Valdes priekšsēdētāju Arni Salnāju NRA sazvanīja brīdī, kad lēmums par Egona Strazdiņa pilnvaru pagarināšanu vēl nebija pieņemts. Pasta priekšnieks sacīja: «Neplānojam, ka darbs apstāsies.» Tomēr ar jautājumu par iespējamām izmaiņām valdes sastāvā viņš aicina vērsties Satiksmes ministrijā. Par uzņēmuma iekšējās informācijas noplūdi viņam esot pirmā dzirdēšana.

Gan Latvijas pasts, gan arī ministrija pašlaik gaida Valsts kontroles revīzijas rezultātus. Akcionārs Edmunds Beļskis ar preses dienesta starpniecību vēsta: «Pēc revīzijas konstatējumu analīzes tiks lemts par turpmāko rīcību attiecībā uz Latvijas pasta vadības darba organizāciju.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas pasts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats