25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Biznesa pakalpojumi » Norēķināšanos par autostāvvietām padara mūsdienīgāku
Norēķināšanos par autostāvvietām padara mūsdienīgāku
Autors: Zane Kārkla / NRA.lv / 10. decembris 2014, 10:45
Šobrīd 113 jeb 46% Rīgas satiksmes autostāvvietu apmaksas automātos aktivizēts jauns norēķināšanās veids: emaciņš. Tas ļauj operatīvāk, ērtāk un izdevīgāk samaksāt par autostāvvietu.


Izvērtējot cilvēku norēķināšanās paradumu maiņu, kurā viņi arvien vairāk priekšroku dod bezskaidras naudas darījumiem, arī Rīgas satiksme nolēma iet līdzi laikam un jaunākajām tendencēm. «Kādreiz 80% klientu par autostāvvietām maksāja ar skaidru naudu, bet 20% izmantoja iespēju par pakalpojumu norēķināties ar īsziņu. Gada laikā situācija ir kardināli mainījusies – 30% par autostāvvietām maksā, nosūtīt īsziņu, 40% ar banku norēķinu kartēm, bet 30% izvēlas skaidras naudas darījumus,» stāsta Rīgas satiksmes infrastruktūras uzturēšanas un attīstības direktora vietnieks Egils Dīriņš, piebilstot, ka aptuveni gada laikā ir plānots pilnībā atteikties no skaidras naudas norēķiniem par automašīnu novietošanu Rīgas satiksmes autostāvvietās. Viņš uzskata, ka gads būs pietiekami ilgs laiks, lai visi cilvēki adaptētos jaunajai kārtībai un to pieņemtu, raksta NRA.lv.

Zibenīga norēķināšanās

Modernizētajos autostāvvietu apmaksas automātos joprojām var un varēs norēķināties arī ar banku kartēm, tomēr par šo iespēju saņemtas ne mazums sūdzību, jo klientam, apmaksājot autostāvvietu, banka rezervē krietni lielāku summu un, kā stāsta E. Dīriņš, ir bijuši gadījumi, kad rezervācija tiek atcelta tikai pēc mēneša. Norēķinoties ar emaciņu, no šādām situācijām var izvairīties, turklāt apmaksa notiek daudz operatīvāk – nav nepieciešama autorizācija, PIN kodu ievadīšana, bankas apstiprinājuma sagaidīšana. Ar emaciņu process notiek daudz raitāk, aizņemot vien dažas sekundes – automātā jāievieto etalons, uz kura ir aktivizēta emaciņa funkcija, jāizvēlas summa, tā jāapstiprina un jāsaņem biļete. Samaksāt par autostāvvietām joprojām varēs ar īsziņas starpniecību. Taču, izvēloties emaciņu, tas ļauj nedaudz ietaupīt – SMS cenu.

«Astoņi no bezskaidras naudas automātiem piedzīvojuši pavisam jaunas vēsmas – visa informācija par norēķināšanās iespējām un soļiem ir apvienota vienā displejā, kas padara vēl daudz saprotamāku autostāvvietu apmaksas kārtību. Arī citus aparātus pakāpeniski sagaida šīs pārmaiņas,» teic E. Dīriņš.

Etalons pārtop emaciņā

Rīgas kartes (emaciņa ieviesējs) projektu vadītāja Ilona Zaiceva stāsta, ka elektroniskā maciņa funkciju var aktivizēt ikvienā zilajā personalizētajā, nepersonalizētajā etalonā, Rīdzinieka kartē un Skolēna ekartē. Ir tikai jādodas uz jebkuru Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centru un jāaizpilda veidlapa.

«Emaciņu ieviešanas process aizsākās jau pērn, šobrīd gandrīz puse autostāvvietu apmaksas automātu ir modernizēti un tajos iespējams samaksāt ar elektronisko naudu,» skaidro I. Zaiceva.

Emaciņu var papildināt jebkurā Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centrā, etalona biļešu automātos, kuri strādā 24 stundas diennaktī, ar laiku, iespējams, arī visās etalona tirdzniecības vietās. «Rīgā ir uzstādīti 46 etalona biļešu automāti, puse no tiem atrodas tirdzniecības centros, taču, lai klientiem tie būtu pieejami visu diennakti, pamazām visus no tirdzniecības centriem pārvietojam uz pieturvietām,» norāda I. Zaiceva.

Emaciņa iespējas paplašināsies

Emaciņu var papildināt gan ar skaidru naudu, gan bankas norēķinu karti. Elektroniskajā naudas makā var ieskaitīt, sākot no 50 centiem, līdz 20 eiro vienā reizē. Maksimālā emaciņa bilances summa ir 140 eiro. Rīgas kartes projektu vadītāja arī informē, ka klients jebkurā brīdī no sava emaciņa var atteikties, vienīgi jārēķinās, ka līdz ar iesnieguma iesniegšanu būs jāsamaksā komisijas nauda – 8% apmērā no izmaksājamās naudas vērtības, bet ne mazāk kā 2,85 eiro.

Ar laiku ir plānots paplašināt emaciņa lietošanas iespējas, proti, ir iecere, ka ar elektronisko naudu varēs norēķināties par braukšanu sabiedriskajā transportā, izmantot sīkmaksājumiem vai dotāciju izmaksām. «Vēlamies, lai ar maciņa palīdzību cilvēks uzreiz var samaksāt par braucienu turpat transportā, piemēram, gadījumos, ja etalons nav papildināts ar noteiktu braucienu skaitu vai beigusies mēnešbiļete,» stāsta I. Zaiceva.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: autostāvvietas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats