20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Biznesa pakalpojumi » Žurnāls Ir šokā par tiesas rīcību; sola, ka turpinās iznākt
Žurnāls Ir šokā par tiesas rīcību; sola, ka turpinās iznākt
Autors: Apollo.lv / 31. jūlijs 2014, 11:28
Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja AS «Cits medijs» aktīvus 22 979 eiro apmērā, portālam «Apollo» pavēstīja izdevēju pārstāve Gundega Grīnberga.


«Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret «Ir» saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. «Ir» pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai,» norāda Grīnberga.

Viņa uzsver: «Šis ir pirmais mums zināmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad pret mediju vērstā prasībā par goda un cieņas aizskārumu tiesa piemēro mantisko nodrošinājumu jeb «iesaldē» izdevniecības līdzekļus, kaut gan lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta un līdz ar to nav zināms, vai kompensācijas prasība ir pamatota.»

«Tiesas rīcība ir absurda. Tā vietā, lai beidzot izskatītu lietu un izlemtu, vai administratora Sprūda gods ir aizskarts un kompensācijas prasība pamatota, tiesa ir paguvusi jau trīs reizes skatīt jautājumu par «Ir» aktīvu apķīlāšanu. Sprūdam nav izredžu uzvarēt prāvā, tāpēc viņš velk laiku un cenšas kaitēt «Ir», kā nu māk. Šī parodija par tiesiskumu tikai apliecina, cik ļoti Latvijas tiesu sistēmā nepieciešamas reālas reformas, kuras ir pieteiktas arī maksātnespējas administrācijas sfērā, taču nemitīgi tiek bremzētas,» saka žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Grīnberga skaidro, ka žurnāls «Ir», neraugoties uz notikušo, turpinās iznākt.

Jāatgādina, ka prasības pieteikumā norādīts, ka publikācijai ir negatīvas asociācijas raisošs noformējums, tajā ir pausts nesamērīgi aizskarošs viedoklis bez jebkādas faktiskās bāzes, kā arī norādītas nepatiesas ziņas un fakti.

Sprūds ir atzīmējis, ka par viņa profesionālo darbību līdz šim nav saņemta neviena sūdzība, kā arī viņa profesionālās maksātnespējas procesa administratora darbības gaitā netika konstatēts neviens normatīvo aktu pārkāpums.

Administrators ir norādījis, ka rakstā ir ietverti vairāki nepatiesi apgalvojumi, piemēram: «Trūkst kontroles. Maksātnespējas administratori nav ne tiesu sistēmas darbinieki, ne valsts amatpersonas, uz viņiem neattiecas interešu konfliktu un korupcijas novēršanas ierobežojumi.»

Līdz ar to tiekot celta neslava viņa profesionālajai darbībai. Sprūds lūdzis tiesu atsaukt nepatiesās ziņas un faktus, kā arī viņam par labu piedzīt 16 150 latu (22 979 eiro) mantisko kompensāciju.

Savukārt paskaidrojumos žurnāla pārstāvji ir norādījuši, ka ne prasības pieteikuma daļā par atvainošanos, ne daļā par nepatiesu faktu un ziņu atsaukšanu Sprūds nav norādījis nevienu nepatiesu ziņu, kas būtu publicēta par viņu, līdz ar to prasība ir nepamatota un noraidāma. Prasība tiek balstīta uz patvaļīgu publikācijas teksta kompilāciju, minēts paskaidrojumos.

«Ir» galvenā redaktore aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka žurnālistu darbs ir noskaidrot patiesību un «mēs rēķināmies, ka tā ik pa laikam izrādās kādam tikpat neērta kā kritika un viedokļu dažādība».




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Žurnāls Ir

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats