23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Bez kaklasaites » Kalnozolam ziedi izpirkties nepalīdz
Kalnozolam ziedi izpirkties nepalīdz
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 4. augusts 2016, 10:24
Vairākkārtēja atvainošanās un ziedu dāvināšana Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošajam Saeimas deputātam Valdim Kalnozolam nav ļāvusi izvairīties no soda par deputāta necienīgu uzvedību.


Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija deputātu sodījusi ar mutisku brīdinājumu - maigāko sodu par Ētikas kodeksa pārkāpumiem.

Par to, ka V. Kalnozolam ir diskutabla izpratne par attieksmi pret sievietēm, bija zināms jau pirms viņa kļūšanas par Saeimas deputātu - tiesā tajā laikā tika izskatīta krimināllieta par vardarbību pret dzīvesbiedri. Atzīstot savu vainu, V. Kalnozols šajā lietā panāca mierizlīgumu.

Savukārt ētikas komisijā ar iesniegumu vērsās Vienotību pārstāvošā Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Savā aicinājumā vērtēt Kalnozola rīcību deputāte norādīja, ka tā vietā, lai V. Kalnozols izteiktu savu viedokli par Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Parlamentā, viņš 28. jūnija Eiropas lietu komisijas sēdē sacījis: «Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu.» Tāpat sēdes laikā Kalnozols arī sacījis Čigānei: «Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju.» Savukārt sēdes nobeigumā Kalnozols izteicis sekojošu lūgumu: «Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani.» L. Čigāne šos izteikumus vērtējot kā neiederīgus komisijas darbā un sievieti aizskarošus, un dzimumdiskriminējošus.

Sākoties komisijas sēdei, L. Čigāne norādīja, ka līdz šim Saeimas deputātes nav izjutušas nevienlīdzīgu attieksmi vai apvainojumus, tādēļ V. Kalnozola uzvedība noteikti jāvērtē ētikas komisijai, lai neradītu sabiedrībā nepareizu priekšstatu par darba vidi parlamentā.

«Man noteikti var piekrist pārējās deputātes, ka mēs kā sieviešu dzimuma pārstāves nekad Saeimā neesam izjutušas nevienlīdzīgu attieksmi vai apvainojumus. Tieši tāpēc es uzskatu, ka šis jautājums ir jāaktualizē, un to arī esmu darījusi,» teica L. Čigāne.

Politiķe arī norādīja, ka V. Kalnozols viņai ir atvainojies un pasniedzis ziedus, un viņa atvainošanos ir pieņēmusi, taču neuzskata, ka vajadzētu atsaukt savu iesniegumu.

Deputāts paskaidroja, ka nepatikšanas radījušie izteicieni vēlušies pār viņa lūpām, jo, neraugoties uz vairākkārtējiem lūgumiem dot viņam komisijas sēdes laikā vārdu, viņam šāda iespēja nav dota. Šāda rīcība, pēc viņa domām, sakņojoties L. Čigānes personīgā nepatikā pret viņu.

V. Kalnozols uzskata, ka ikvienam deputātam ir tiesības paust savu viedokli komisijās vai Saeimas sēdēs, tādēļ būtu nepieciešams grozīt Saeimas kārtības rulli un tajā ikvienam deputātam noteikt tiesības izpausties.

Eiropas lietu komisijas vadītāja gan norādīja, ka komisiju darba laiks ir ierobežots, tāpēc ne vienmēr deputātiem ir iespējas izteikties tādā apjomā, kādā viņi vēlas. Rēķinoties ar to, pārējie komisijas deputāti savus priekšlikumus iesniedzot komisijai rakstiski vai mutiski pirms sēdes.

ZZS deputāta uzvedību izprot komisijā strādājošā Latvijas Reģionu apvienības deputāte Inga Bite. Viņa uzsvēra, ka noklausījusies konkrētās komisijas sēdes ierakstu un secinājusi, ka stundas un 14 minūšu garās komisijas sēdes laikā V. Kalnozolam nav bijusi dota iespēja izteikties ne reizi, un, lai arī viņa reakcija nav bijusi adekvāta, deputāte saprotot, kāpēc politiķis, kurš ieguvis Saeimas mandātu, netiekot pie vārda piecas reizes, varētu reaģēt neatbilstoši.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk